Internationaal Student LiedDuo Concours 2020


Leuk nieuws: voor het Internationaal Student LiedDuo Concours 2020 zal ik het verplichte werk schrijven voor alle deelnemende zang-piano duo's. Dat betekent dat alle deelnemers het werk zullen instuderen, en dat de 12 halve finalisten het ten gehore zullen brengen tijdens de halve finale in Groningen in maart 2020.
Ik heb gekozen voor een Latijnse tekst uit Lof der Zotheid van Desiderius Erasmus uit 1511. Het gaat om een passage uit hoofdstuk XIII: Kindsheid en ouderdom zijn met de Zotheid ten nauwste verwant. In dit hoofdstuk beschrijft de Zotheid dat kinderen en ouden van dagen niet zo veel verschillen, beiden zijn immers 'onwijs'. Het wordt vast een bijzondere ervaring om 12 verschillende versies van mijn stuk te horen!

ArnhemCS


In oktober en november 2019 speelt de voorstelling Flatline van Muziektheater De Plaats acht avonden lang op een heel bijzondere plek: Arnhem Centraal. Momenteel componeer ik hiervoor de muziek. Het wordt een koorwerk op gedichten van Rutger Kopland over 'de tijd' en het zal worden uitgevoerd door Muziektheaterkoor De Plaats en actrice en zangeres Jorien Zeevaart.
De inspiratiebron voor de scène is het onderscheid tussen kloktijd en innerlijke tijd. Kloktijd is de objectieve, meetbare tijd zoals we die van ons horloge kennen. Innerlijke tijd is onze natuurlijke tijd: de momenten van concentratie, rust om te reflecteren en tot nieuwe inzichten te komen. De gesproken teksten worden geschreven door Annet Bremen.

Arnhem, de Opera

arnhem, de opera

In de laatste week van juni en de eerste week van juli dirigeer ik acht avonden lang De Nacht, onderdeel van Arnhem, de Opera. In De Nacht zingen 90 zangers uit het Toonkunstkoor Arnhem, het Velper Bach Ensemble en mijn eigen Muziektheaterkoor De Plaats mee, en dansen er 16 dansers van Fast Track.
Het is bijzonder om aan deze grote productie te mogen werken, waar zo veel mensen bij betrokken zijn. Andries van Rossem heeft prachtige gelaagde en sferische muziek geschreven. In de tekst van Albert Hoex komt het hele leven voorbij: de hoopvolle verwachting en de soms bittere realiteit.

New Year's Eve Concert for Peace in New York

New Year's Eve Concert for Peace

Bijzonder: mijn stuk See the Wretched Strangers zal worden gezongen tijdens het New Year's Eve Concert for Peace op 31 December in New York City. Dit jaarlijkse concert, opgericht door Leonard Bernstein in 1984, vindt plaats in de Cathedral of Saint John the Divine, een van de grootste kathedralen ter wereld.
See the Wretched Strangers is een stuk voor gemengd koor, vocaal kwartet, cello en piano. De tekst is een door Shakespeare geschreven pleidooi voor een humane behandeling van vluchtelingen. Zijn woorden zijn nu nog net zo sterk en relevant als vier eeuwen geleden.
Tijdens het concert wordt er ook opgetreden door popicoon Judy Collins, en de NBC News presentator Harry Smith zal het concert presenteren. Aan het eind van het concert steken de duizenden bezoekers een kaars aan.

Shakespeare's pleidooi voor vluchtelingen


Toen het Centraal Kamerkoor mij vroeg om een nieuw stuk voor hen te schrijven, ben ik op zoek gegaan naar een tekst over vluchtelingen. Dit onderwerp raakt me en ik wilde er al langere tijd iets mee doen. Na een zoektocht vond ik een prachtige en tijdloze tekst van William Shakespeare uit het toneelstuk Sir Thomas More. Het fragment dat ik heb gekozen is een monoloog die wordt gehouden door de humanist Thomas More tijdens de May Day protesten van 1517 in Londen. Boze Londenaren protesteren tegen de komst van vluchtelingen uit Lombardije in Noord Italië. More maant hen tot kalmte en houdt een pleidooi voor een humane behandeling van vluchtelingen. De première van See the Wretched Strangers vond plaats op 9 oktober en op 14 mei 2017 is de eerstvolgende uitvoering in Amsterdam. Hieronder een fragment van de tekst:

Imagine that you see the wretched strangers,
Their babies at their backs and their poor luggage,
Plodding to the ports and coasts for transportation,
And that you sit as kings in your desires,

Nieuw muziektheaterkoor!


Al een tijd lang liep ik rond met het idee en sinds 1 maart 2016 is het zover: Muziektheaterkoor De Plaats is een feit en ik sta ‘op de bok’! Het koor zal in muziektheatervoorstellingen gaan zingen en spelen van De Plaats, een gezelschap dat originele voorstellingen maakt op verrassende locaties in Arnhem en de rest van Oost-Nederland. We zullen ons vooral toeleggen op a capella koormuziek in verschillende klassieke muziekgenres en op stemimprovisaties. Voor het eerste project werken we aan De verboden bloem, een voorstelling omlijst met prachtige Russische koormuziek van onder meer Tchaikovsky en Shostakovich.

Ik Vertrek

Ik Vertrek

De afgelopen maanden heb ik hard gewerkt aan Ik Vertrek, een kameropera die in september zal worden uitgevoerd door Kameroperahuis in samenwerking met de Nederlandse Reisopera tijdens het Stadsfestival Zwolle.
Ik Vertrek vertelt het verhaal van een man en een vrouw die de hectische en oppervlakkige wereld achter zich laten. Op een verlaten stuk land willen ze samen een nieuw leven opbouwen. Het stel verliest zich in hun zoektocht om één te worden met de omgeving, met elkaar én zichzelf. De man wil terug naar zijn oerinstincten. De vrouw, overvallen door de rust en leegte, dwaalt vooral rond in haar eigen binnenkamers. Ontsnappen aan de maatschappij is makkelijk, maar kan ze ooit ontsnappen aan zichzelf?

The occult beauty of the finite

Severin von Eckardstein
Severin von Eckardstein

Als Young Composer in the Spotlights van Musis Sacrum mocht ik een nieuw werk schrijven voor vier geweldige muzikanten: klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer, violist Franziska Hölscher, cellist Danjulo Ishizaka en meesterpianist Severin von Eckardstein. Het stuk heeft als titel The occult beauty of the finite gekregen en gaat over het eindige; over het besef dat wat ons dierbaar is vergankelijk is en over de schoonheid die hierin schuilt. Bij deze wil ik Musis Sacrum en programmeur Benno Brugmans hartelijk danken dat zij een jonge componist een zo prachtige kans geven. Op 19, 20 en 21 februari wordt het stuk uitgevoerd in achtereenvolgens Düsseldorf, Amsterdam en Arnhem.

Internationale Ferienkurse für Neue Musik Darmstadt

Internationale Ferienkurse für Neue Musik Darmstadt

Op 14 augustus ging tijdens de 47ste Internationale Ferienkurse für Neue Musik in Darmstadt mijn Sonata for 10 pedals voor harp, disklavier en live-elektronica in première. In het stuk staan de zeven pedalen van de harp en de drie pedalen van het disklavier centraal. Het was bijzonder om uitgenodigd te zijn door dit beroemde festival, waar sinds 1946 zo veel grote componisten hebben gewerkt, lesgegeven en gedebatteerd. Op 13 september werd de sonate ook uitgevoerd tijdens de Gaudeamus Muziekweek. Het was een mooi en bijzonder project, niet in de laatste plaats door de fijne samenwerking met Robert van Heumen, die het geluidsontwerp van de live-elektronica heeft gemaakt.

'Young Composer in the Spotlights' Musis Sacrum

Musis Sacrum
Musis Sacrum

In het seizoen 2014-2015 word ik young composer in the spotlights van Musis Sacrum in Arnhem. Er zullen verschillende stukken gespeeld worden door heel uiteenlopende ensembles en musici. Orkest De Ereprijs voert een nieuw werk uit, Ensemble Lunapark speelt Nineteen voor strijkkwartet en twee slagwerkers, klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer en meesterpianist Severin von Eckardstein spelen een nieuwe compositie en het Nederlands Kamerkoor zingt Eros. Ik vind het een grote eer en kan niet wachten tot het zo ver is!

Muziektheaterwerk voor het Kameroperahuis en de Reisopera

Koning Arthur
Koning Arthur

Momenteel werk ik aan een tragikomisch muziektheaterwerk over Koning Arthur voor het Kameroperahuis en de Reisopera. Tegenwoordig is het maar mager gesteld met het heldendom en broederschap en dat is iets waar Arthur aan moet wennen. Met één voet in het verleden zal hij daarom de huidige samenleving onder de loep nemen. Alleen zo kan hij in zijn zoektocht naar hedendaags heldendom en broederschap uitvinden wat het inhoudt om vandaag de dag nog held te zijn. De teksten zijn van Anna Maria Versloot en de regie is in handen van Karin Netten. Het werk zal worden uitgevoerd tijdens de Operadagen Rotterdam, Oerol op Terschelling en het Stadsfestival Zwolle.

Stuk voor het Nederlands Studenten Kamerkoor

Nederlands Studenten Kamerkoor
Nederlands Studenten Kamerkoor

Voor de tournee van het Nederlands Studenten Kamerkoor heb ik Eros geschreven, een nieuw werk voor gemengd koor en harmonium. Ik heb gekozen voor een tekst uit Plato’s Symposium wat een grote lofrede aan Eros is. Eros is de god van de liefde, maar staat hier symbool voor de liefde zelf. In het stuk heb ik flarden van Oudgriekse muziek verweven van tussen de 5e en de 2e eeuw voor Christus en deze voorzien van een nieuwe tekst. Voor mij gaat het stuk over een samenzijn van zangers, een ritueel waarin de liefde wordt toegezongen.

Opening Isala Klinieken door Máxima

koningin Máxima
Koningin Máxima

Op 17 oktober worden de Isala Klinieken in Zwolle geopend door koningin Máxima. Om haar welkom te heten heeft het Kameroperahuis de opdracht gekregen een openingslied te maken. Ik heb een lied gecomponeerd voor meer dan 200 medewerkers die haar zullen toezingen en ik zal hen ook dirigeren. Naast dit imposante koor is er een grote rol weggelegd voor sopraan Bauwien van der Meer, piano, cello en slagwerk. De teksten zijn van Anna Maria Versloot en de regie is in handen van Sjoeke-Marije Wallendal. Want de zangers zullen meer moeten doen dan alleen maar zingen!

Kameroperahuis

kameroperahuis
Kameroperahuis

Per direct ga ik aan de slag als componist van Het Collectief van het Kameroperahuis. Met dit collectief, bestaande uit drie componisten, twee tekstschrijvers, twee regisseurs, een dramaturg, een vormgever, zangers, muzikanten en acteurs, zal ik de komende twee jaar verschillende voorstellingen maken. De producties zijn heel uiteenlopend: van kleinschalig muziektheater tot grotere operaproducties. Elk project heeft een andere samenstelling van makers en uitvoerenden en soms zullen we samenwerken met andere partners. Na twee jaar is het de bedoeling dat de leden van Het Collectief een groot netwerk hebben opgebouwd, waar we nog jaren plezier van zullen hebben.

Manhattan School of Music

NewYork
New York

Van 22 augustus t/m december 2012 zal ik in het kader van een uitwisseling studeren aan de Manhattan School of Music in New York: een fantastische school in een geweldige stad. Ik zal hier gaan werken aan een groot koorwerk voor het schoolkoor van het Conservatorium van Amsterdam dat in mei zal worden uitgevoerd. Daarnaast wil ik mij verder ontwikkelen op het gebied van muziektheater en daarvoor zit ik op MSM in New York op de goede plek. Verder zal ik natuurlijk veel lessen volgen, concerten bezoeken en de stad leren kennen.
Ik kijk er naar uit!

Master compositie op het CvA

Conservatorium van Amsterdam
Conservatorium van Amsterdam

Helemaal vergeten te melden: ik ben aangenomen voor de master compositie in Amsterdam! Ik zal de komende twee jaar compositie studeren bij Willem Jeths en Richard Ayres, en elektronische muziek bij Jorrit Tamminga. Mijn research zal zich richten op muziektheater en op de samenwerking tussen verschillende disciplines – muziek, dans, toneel en film.
Daarnaast zal ik weer pianolessen krijgen en lessen volgen op de Universiteit van Amsterdam. Op dinsdagen zal ik het schoolkoor van het Barlaeus Gymnasium dirigeren. Zo, het moeten toch wel twee mooie jaren worden!

Festival Tharaux Arts&Musique

Tharaux
Tharaux

Van 24 t/m 29 juli 2011 vindt het 8ste festival Tharaux Arts&Musique plaats. Pianist en initiator Marja Bon heeft mij als composer in residence gevraagd drie nieuwe composities te schrijven: een werk voor pianosolo, een werk voor twee klarinetten en een klankbeeld van Ernest Laeven en een werk voor musici en dorpsbewoners.
Op de concerten zullen er ook stukken gespeeld worden van Claude Debussy, Francis Poulenc, Erik Satie, Ron Ford en Wolfgang Rihm. Bij Debussy’s La Boîte a Joujoux zal kunstenares Saskia Masselink live-illustraties maken.
Naast de concerten zullen tien beeldend kunstenaars komen exposeren. Zie ook ‘aankomende concerten’ en www.tharauxartsetmusique.fr

Opdrachtcompositie Nesko

Nesko
Nederlands Studenten Kamerorkest

In april zal het Nederlands Studenten Kamerorkest o.l.v. Harmen Cnossen mijn nieuwe werk Blazing a Trail uitvoeren. Dit betekent ‘een pad banen’ of ‘een nieuwe weg inslaan’. De harp is het instrument dat dit pad voor het orkest baant: ondersteund door het slagwerk introduceert zij noten en ritmes die door de orkestleden worden overgenomen.
Naast mijn stuk zullen Drei Stücke für Kammerorchester van Bruckner worden uitgevoerd, evenals de 6e symfonie van Beethoven en liederen van Mahler met Rosanne van Sandwijk als solist. De uitvoeringen vinden plaats in Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Utrecht en Amsterdam. Blazing a Trail komt tot stand met financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten.

Ode aan Cecilia

Ode aan Cecilia
St. Cecilia

Stichting Le Pavillon vroeg aan tekstschrijver Marije Korthof en mij een stuk te maken gebaseerd op Cecilia, de patrones van de muziek. Het is geen eenvoudig stuk geworden. Ieder koorlid heeft een grote verantwoordelijkheid, niet in de laatste plaats omdat de akkoorden vaak 8, 10 en in het slotakkoord zelfs 16-stemmig zijn. De samenklanken beginnen meestal eenvoudig, en ontwikkelen zich vervolgens tot clusters.
In de loop der eeuwen zijn er honderden, zo niet duizenden teksten en composities aan Cecilia gewijd, en ik was van tevoren dan ook benieuwd naar wat Marije met dit thema zou doen. De tekst van Marije is meer geworden dan een ode aan Cecilia. Het bezingt niet alleen haar verhaal, maar is ook een pleidooi voor het leven zelf.
Het Lelikoor o.l.v. JanJoost van Elburg voert het werk uit op 20 en 21 november in Amsterdam en Utrecht (zie agenda).

De Weerwolf van Millingen

De Weerwolf van Millingen
De Weerwolf van Millingen

Al enkele weken ben ik bezig met een bijzonder project: het op muziek zetten van De Weerwolf van Millingen. Deze oud Gelderse sage vertelt het verhaal van Dorus van de Dries die telkens met volle maan in een weerwolf verandert. De dorpsbewoners besluiten op een dag dat het genoeg is geweest en verzamelen zich bij Dorus thuis om hem eindelijk van het weerwolven af te helpen.
Uitvoerenden zijn de HGO Rebels (musici van Het Gelders Orkest) o.l.v. Alexander de Blaeij en acteur Nard Verdonschot. Op 16 en 23 oktober zijn de uitvoeringen (zie agenda). Naast mijn werk worden er stukken uitgevoerd van Barnacle en Debussy.

India tournee

Princess Ensemble
Princess Ensemble

Van 4 t/m 16 maart gingen oud Christina Concours prijswinnaars Nora Fischer (sopraan), Rianne Jongsma (fluit), Bas Treub (viool) en Andrea Vasi (piano) - het Princess Ensemble - op tournee naar India. Aan mij vroegen ze om voor deze gelegenheid een compositie te schrijven. Als tekst koos ik voor Robert Ankers gedicht Valentijn - een week te laat.
Het kwartet speelde het werk twee maal: op 11 maart in Mumbai tijdens een huiskamerconcert van ambassadeur Marijke van Drunen Littel en op 16 maart op een openluchtconcert in David Hall te Kochi.

Publieksprijs!

Henriette Bosmansprijs
Deelnemers HB prijs

Tijdens het slotconcert van de Nederlandse Muziekdagen werden alle vijf de stukken van de genomineerden voor de Henriëtte Bosmansprijs 2009 uitgevoerd. Na een heel goede uitvoering van het Nieuw Ensemble o.l.v. Hans Leenders was de avond voor mij al geslaagd.
Na de pauze werden de prijzen uitgereikt. De voorzitter van het Genootschap Nederlandse Componisten, Jeff Hamburg, voerde het woord. Hij vertelde over het recordaantal van bijna 50 inzendingen dit jaar, en kwam vervolgens met de uitslag: de Henriëtte Bosmansprijs (juryprijs) ging naar de Brit Hilary Jeffery (Vishnu Stokkings), de Tera de Marez Oyensprijs ging naar Natalia Dominguez Rangel (Speech Perceptions), en de publieksprijs ging naar mijn stuk Broken Lines. Hoera!

Henriëtte Bosmansprijs

Hans Leenders
Hans Leenders

11 oktober is het zo ver: mijn stuk Broken Lines zal tijdens het slotconcert van de Nederlandse Muziekdagen worden uitgevoerd door het Nieuw Ensemble o.l.v. Hans Leenders. Het stuk is genomineerd voor de Henriëtte Bosmansprijs: een prijs voor in Nederland woonachtige aankomende componisten. De andere genomineerden zijn Silvia Borzelli (sur-itinéraire), Hilary Jeffery (Vishnu Stokkings), Ezequiel Menalled (Brùjula) en Natalia Dominguez Rangel (Speech Perceptions).
Tijdens het concert worden alle werken uitgevoerd, en klinken er daarnaast ook werken van Micha Hamel, Wim Laman en Rodney Sharman.
Na afloop van het concert wordt de uitslag van zowel de juryprijs als de publieksprijs bekendgemaakt.

Broken Lines

Nieuw Ensemble
Nieuw Ensemble

Op 24 april was het dan eindelijk zover: in het Muziekgebouw aan ’t IJ ging mijn stuk Broken Lines voor het Nieuw Ensemble in première.
De gespeelde stukken waren de afsluiting van een geweldig project waarin jonge componisten de kans kregen om gedurende een aantal bijeenkomsten schetsen te laten spelen door het Nieuw Ensemble en dingen uit te proberen. We kregen goede adviezen van de muzikanten van het Nieuw Ensemble, de dirigent Lucas Vis, de artistiek leider Joël Bons en verschillende gastdocenten. Een hoogtepunt voor mij was de laatste sessie met het ensemble waarin gastcomponist Brian Ferneyhough goed advies gaf en geanimeerd en stimulerend over onze schetsen praatte.

Te Deum

Op 6 februari ging mijn Te Deum voor orgel en cello in première in de Oranjekerk te Amsterdam, uitgevoerd door DuoVanCampvanDelft. Het concert was een samenwerkingsverband tussen dichters en componisten, en ik heb mij laten inspireren door Te Deum, een voor deze gelegenheid geschreven gedicht van Anneke Brassinga. Voor mij gaat het gedicht over geluiden, geluiden die tegelijkertijd en onafhankelijk van elkaar op deze aarde klinken, en ten slotte smoren in de dampkring: aan de ene Ontzaglijke, de verre vervlogen zucht.
Het orgel en de cello beginnen te spelen in verschillende tempi, onafhankelijk van elkaar, maar komen op een aantal momenten samen en geraken steeds meer op één lijn.

Nineteen

Op 19 november ging mijn strijkkwartet 'Nineteen' voor strijkkwartet en buisklokken in première in de Rabobankzaal van Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven. Het was onderdeel van het Tromp Festival, een tweejaarlijks festival in Eindhoven dat zich richt op muziek voor strijkkwartet en percussie. Zoals de titel doet vermoeden is het stuk gebaseerd op het getal negentien. Twee instrumentengroepen (viool 1, cello en buisklokken 1 tegen viool 2, altviool en buisklokken 2) weven ritmische patronen door elkaar, waarbij telkens de nootwaarde van 'negentien zestienden' blijft klinken. Waar ik het nodig achtte, week ik af van het concept.

Contra turrim Trajectensem

Domtoren Utrecht
Domtoren Utrecht

Maandag 29 september ging mijn orkestwerk 'Contra turrim Trajectensem' (tegen de toren van Utrecht) in première in het Amsterdamse Muziekgebouw aan't IJ. Het Geert Groote Orkest en de sopraan Annet Lans en de alt Ananda Goud voerden het werk uit onder leiding van Lucas Vis. Ik schreef het stuk ter gelegendheid van het 75-jarige lustrum van de Geert Groote School in Amsterdam. De tekst die ik gebruikte komt uit Geert Groote's in 1376 gepubliceerde tractaat 'Opus contra magna edificia superflua principaliter contra turrim Trajectensem', oftewel 'Werk tegen grote, overbodige bouwwerken, de toren van Utrecht in het bijzonder'. Geert Groote was een fel tegenstander van de bouw van de domtoren. Deze zou alleen maar leiden tot ijdelheid, grootspraak en trots, en zou bovendien ten koste gaan van de zorg voor de armen.

Troubled Thoughts

Ghil Bae
Ghil Bae

Op 7 december 2007 vond het pianorecital van de Jong Talentenafdeling van het Koninklijk Conservatorium plaats. Zij speelden een heel gevarieerd programma, maar alle jonge pianisten moesten ‘Troubled Thoughts’ spelen, een pianostuk dat ik speciaal voor dit overgangsrecital heb geschreven. Iedereen speelde het stuk op geheel eigen wijze, de een razendsnel, de ander langzamer en expressief. De improvisaties in het midden van het stuk waren heel verrassend! Veel pianisten vonden het leuk om te spelen, wat ook bleek uit het feit zij het stuk later nog speelden op onder meer het Christina Concours, het Steinway Concours en door Ghil Bae op het internationale pianoconcours in Maria Campina (Portugal), waar zij een tweede prijs behaalde.

Internationale Young Composers Meeting

De Ereprijs
de ereprijs

Van 4 t/m 9 maart vond in Apeldoorn de 13e Internationale Young Composers Meeting plaats in Apeldoorn. 16 componisten van over de hele wereld, waaronder ik, waren geselecteerd. Wij moesten voor deze week een stuk van drie minuten componeren voor ensemble de ereprijs en vijf zangers van het conservatorium in Den Haag onder leiding van Rob Vermeulen. We kregen lessen en workshops van de componisten Louis Andriessen, Richard Ayres, Joe Cutler, Mary Finsterer, Martijn Padding en zangdocente Gerda van Zelm. Daarnaast hadden wij enkele repetities met het ensemble om aan ons stuk te werken, ter voorbereiding voor het slotconcert later die week. Het was een fantastische week, vooral door de goede lessen en de fijne sfeer binnen de groep componisten!

Iordens Viooldagen

Gerard Spronk
Gerard Spronk

Op 14, 21 en 28 januari vonden de voorrondes van het Iordens Vioolconcours plaats in de Schönbergzaal in Den Haag. Het slotconcert was op zaterdag 4 februari. Alle deelnemers in de leeftijdscategorie 12 t/m 14 jaar moesten als verplicht werk ‘Overdrive’ spelen, dat ik speciaal voor deze gelegendheid componeerde. Hierdoor hoorde ik het stuk maar liefst 35 (!) keer, wat voor mij heel bijzonder en ook leerzaam was.
Op 15 april is het stuk nog gespeeld tijdens het lunchconcert in de Dr. Anton Philipszaal door Gabriele Kuchenbecker (uitgezonden op Radio West) en ook is het stuk opgenomen voor onder de voorlichtingsfilm ‘Waar is de deur?’ over dementie van de regisseur Najib Taoujni. Voor deze opname speelden violist Jan-Erik van Rechteren Altena en pianist Kimball Huigens.

Virtuoos! Ongehoord Rembrandt

Bas Wiegers
Bas Wiegers

Zaterdag 18 en zondag 19 november 2006 werden in het kader van het project ‘Virtuoos! Ongehoord Rembrandt’ naast composities uit de zeventiende eeuw ook de allernieuwste composities van compositiestudenten van het Koninklijk Conservatorium uitgevoerd. Zo ook mijn stuk ‘portret van een vrouw op 83 jarige leeftijd’, naar het gelijknamige schilderij van Rembrandt. Het was een uitdaging iets beeldends als een schilderij uit te drukken in muziek. Rembrandt wekt de illusie van extreme helderheid, terwijl de techniek juist gewaagd los en suggestief is. Het is een wirwar van streken, sommige grof en andere fijn, zoals de gecompliceerde details die met een haast onvoorstelbare precisie zijn geschilderd. Met dat idee ben ik aan de slag gegaan. Het Rembrandt Ensemble onder leiding van Bas Wiegers voerde het werk uit in het Scheltema Complex in Leiden.O Vos Omnes (2020) 10'
voor gemengd koor

Pueritia et senectus secundum Stultitiam (2019) 6'
voor solo stem (alle stemtypen) en piano

Vier Liederen op teksten van Anneke Brassinga (2018) 12'
voor tenor en piano

Last night I dreamed a new composition (2017) 4'
voor vrouwenkwintet

Movements (2017) 18'
voor cello en piano

See the Wretched Strangers (2016-17) 8'
voor gemengd koor, vocaal kwartet, cello en piano

Microsonic (2016) 6'
voor drie of meer spelers en tape

Dutch Carnival (2016) 7'
voor kamerorkest

Crossing Hands (2015) 3'
voor piano vier handen

Berceuse Nr. 2 (2015) 4'
voor gemengd koor

Ik Vertrek (2015) 60'
kameropera in drie aktes voor drie zangers en ensemble
sopraan, alt, bariton
fluit, cello, harp, accordeon en percussie

Being Arthur (2014) 75'
muziektheaterwerk voor vier zangers en ensemble
sopraan, alt, bariton, bas
trompet, cello, piano en percussie

The occult beauty of the finite (2014) 13'
voor klarinet, viool, cello en piano

Sonata for 10 pedals (2014) 14'
voor harp, disklavier en live-elektronica
in samenwerking met Robert van Heumen

A day in Macondo (2014) 12'
voor ensemble
2fl, kl, alt-sax, bar-sax, hrn, 2trbn, trp, tuba, elek-gtr, bas-gtr, pno, perc

Eros (2013) 9'
voor gemengd koor en harmonium

A Description of New Netherland (2013) 25'
voor gemengd koor, solo bariton, vocaal kwartet, percussie kwartet en toetsen

Romeo & Julia volgens de bode (2013) 75'
muziektheaterwerk voor vier acteurs/zangers en ensemble
fluit, cello, synthesizer en drums

Contraste (2012) 5'
voor fluit, basklarinet en piano

Remote (2012) 18'
voor ensemble
picc, fl, sopranino-rec, vl, koto, perc, alt-sax, ten-sax, bar-sax, baskl, trbn, cb

Blazing a Trail (2011) 11'
voor kamerorkest

Vernissage (2011) 7'
voor twee klarinetten en klankbeeld

Contraste (2011) 6'
voor piano

Shame! (2011) 15'
voor sopraan, viool, blokfluit en percussie

De Weerwolf van Millingen (2010) 20'
voor ensemble en verteller
fl, hobo, kl, fag, hrn, tpt, perc, 2vl, vla, vlc, cb

The Lamb (2010) 4'
voor gemengd koor

Ode aan Cecilia (2010) 10'
voor gemengd koor

Valentijn - een week te laat (2010) 3'
voor sopraan, fluit, viool en piano

Unutma Ki (2010) 5'
voor ud, drie hobo's en percussie

Broken Lines (2009) 7'30
voor ensemble
fl, kl, hobo, mnd, gtr, hrp, pno, perc, vl, vla, vlc, cb

Te Deum (2008/2009) 6'30
voor cello, orgel en verteller

Contra turrim Trajectensem (2008) 8'
voor twee stemmen en orkest

Nineteen (2008) 13'
voor strijkkwartet en percussie

Troubled Thoughts (2007) 4'
voor piano

Houtwerk (2007) 2'
voor marimba

Eine kleine Erleichterung (2007) 2'
voor piano

A rough draft of farming (2007) 4'
voor ensemble
fl, kl, vl, vl, vla, vlc, perc

Berceuze (2007) 3'
voor gemengd koor

Noise (2007) 4'
voor sopraan, mezzo-sopraan en percussie

Libro de las preguntas (2007) 3'50
voor vijf zangers en ensemble
sopr, mezzo-sopr, alt, tenor, bariton
2fl, baskl, alt-sax, bar-sax, hrn, 2trbn, tpt, tuba, elek-gtr, bas-gtr, pno, perc

Alles is nieuw (2006) 4'30
voor bariton, piano, contrabas en percussie

Polichinelle (2006) 4'
voor sopraan en marimba

Portret van een vrouw op 83-jarige leeftijd (2006) 6'50
voor ensemble
2fl, kl, baskl, alt-sax, ten-sax, tpt, 2gtr, harp, 2perc

Le Perturbateur (2005) 5'
voor klarinet, viool en cello

Overdrive (2005) 4'
voor viool en piano

Die Lüge (2005) 4'
voor sopraan en hoorn

L'invitation au voyage (2004) voor bariton en piano

Fysica voor dichters (2004) 3'
voor bariton en piano

Live with me (2004) 4'
voor sopraan en twee violen

Répêchage (2004) 4'
voor drie alt blokfluiten

Trio Rythmique (2004) 5'
voor drie alt blokfluiten

Ode aan drie bomen (2003) 4'
voor hobo, viool en cello

De muis en de olifant (2002) 4'
voor piano, cello en trompet

Cèze (2001) 4'
voor strijkkwartet

aankomende voorstellingen

14 maart 2020 – 10.30-16.00 halve finale's International Student LiedDuo Competition, Prins Claus Conservatorium Groningen – 11 zang-piano duo's van internationale conservatoria – Pueritia et senectus secundum Stultitiam voor zang en piano
15 maart 2020 – 11.00-14.15 finale International Student LiedDuo Competition, Prins Claus Conservatorium Groningen – zang-piano duo – Pueritia et senectus secundum Stultitiam voor zang en piano
15 maart 2020 – 20.15 Oranjekerk, Amsterdam – Centraal Kamerkoor – Berceuse Nr. 2 voor gemengd koor GEANNULEERD (i.v.m. corona)
4 april 2020 – 21.30 Waalse Kerk, Arnhem – Kamerkoor Consorte en Ensemble Septime – O Vos Omnes (première) voor gemengd koor en ensemble GEANNULEERD (i.v.m. corona)
10 april 2020 – 21.30 Titus Brandsma Gedachteniskerk, Nijmegen – Kamerkoor Consorte en Ensemble Septime – O Vos Omnes voor gemengd koor en ensemble GEANNULEERD (i.v.m. corona)
11 april 2020 – 21.30 Remonstrantse Kerk, Oosterbeek – Kamerkoor Consorte en Ensemble Septime – O Vos Omnes voor gemengd koor en ensemble GEANNULEERD (i.v.m. corona)
8 mei 2020 – 19.00 Landgoed Mariëndaal Arnhem – Muziektheater De Plaats – Op Koude Grond – (première) nieuw werk en arrangementen voor gemengd koor en cello GEANNULEERD (i.v.m. corona)
9 mei 2020 – 15.00 Landgoed Mariëndaal Arnhem – Muziektheater De Plaats – Op Koude Grond – nieuw werk en arrangementen voor gemengd koor en cello GEANNULEERD (i.v.m. corona)
9 mei 2020 – 19.00 Landgoed Mariëndaal Arnhem – Muziektheater De Plaats – Op Koude Grond – nieuw werk en arrangementen voor gemengd koor en cello GEANNULEERD (i.v.m. corona)
10 mei 2020 – 14.00 Landgoed Mariëndaal Arnhem – Muziektheater De Plaats – Op Koude Grond – nieuw werk en arrangementen voor gemengd koor en cello GEANNULEERD (i.v.m. corona)
15 mei 2020 – 19.00 landgoed in Wageningen – Muziektheater De Plaats – Op Koude Grond – nieuw werk en arrangementen voor gemengd koor en cello GEANNULEERD (i.v.m. corona)
16 mei 2020 – 15.00 landgoed in Wageningen – Muziektheater De Plaats – Op Koude Grond – nieuw werk en arrangementen voor gemengd koor en cello GEANNULEERD (i.v.m. corona)
16 mei 2020 – 19.00 landgoed in Wageningen – Muziektheater De Plaats – Op Koude Grond – nieuw werk en arrangementen voor gemengd koor en cello GEANNULEERD (i.v.m. corona)
17 mei 2020 – 14.00 landgoed in Wageningen – Muziektheater De Plaats – Op Koude Grond – nieuw werk en arrangementen voor gemengd koor en cello GEANNULEERD (i.v.m. corona)
24 juni 2020 – 19.00 Jachthuis Sint-Hubertus, nationaal park De Hoge Veluwe – Muziektheater De Plaats – Waar ik mijn Hart aan ophang (première) – dirigeren nieuwe muziek van Miguel Boelens voor gemengd koor en viool GEANNULEERD (i.v.m. corona)
25 juni 2020 – 19.00 Jachthuis Sint-Hubertus, nationaal park De Hoge Veluwe – Muziektheater De Plaats – Waar ik mijn Hart aan ophang – dirigeren nieuwe muziek van Miguel Boelens voor gemengd koor en viool GEANNULEERD (i.v.m. corona)
26 juni 2020 – 19.00 Jachthuis Sint-Hubertus, nationaal park De Hoge Veluwe – Muziektheater De Plaats – Waar ik mijn Hart aan ophang – dirigeren nieuwe muziek van Miguel Boelens voor gemengd koor en viool GEANNULEERD (i.v.m. corona)

27 juni 2020 – 15.00 Jachthuis Sint-Hubertus, nationaal park De Hoge Veluwe – Muziektheater De Plaats – Waar ik mijn Hart aan ophang – dirigeren nieuwe muziek van Miguel Boelens voor gemengd koor en viool GEANNULEERD (i.v.m. corona)
27 juni 2020 – 19.00 Jachthuis Sint-Hubertus, nationaal park De Hoge Veluwe – Muziektheater De Plaats – Waar ik mijn Hart aan ophang – dirigeren nieuwe muziek van Miguel Boelens voor gemengd koor en viool GEANNULEERD (i.v.m. corona)
28 juni 2020 – 14.00 Jachthuis Sint-Hubertus, nationaal park De Hoge Veluwe – Muziektheater De Plaats – Waar ik mijn Hart aan ophang – dirigeren nieuwe muziek van Miguel Boelens voor gemengd koor en viool GEANNULEERD (i.v.m. corona)
1 juli 2020 – 19.00 Jachthuis Sint-Hubertus, nationaal park De Hoge Veluwe – Muziektheater De Plaats – Waar ik mijn Hart aan ophang – dirigeren nieuwe muziek van Miguel Boelens voor gemengd koor en viool GEANNULEERD (i.v.m. corona)
2 juli 2020 – 19.00 Jachthuis Sint-Hubertus, nationaal park De Hoge Veluwe – Muziektheater De Plaats – Waar ik mijn Hart aan ophang – dirigeren nieuwe muziek van Miguel Boelens voor gemengd koor en viool GEANNULEERD (i.v.m. corona)
3 juli 2020 – 19.00 Jachthuis Sint-Hubertus, nationaal park De Hoge Veluwe – Muziektheater De Plaats – Waar ik mijn Hart aan ophang – dirigeren nieuwe muziek van Miguel Boelens voor gemengd koor en viool GEANNULEERD (i.v.m. corona)
3 juli 2020 – 19.00 landgoed in Renkum – Muziektheater De Plaats – Op Koude Grond – nieuw werk en arrangementen voor gemengd koor en cello GEANNULEERD (i.v.m. corona)
4 juli 2020 – 15.00 Jachthuis Sint-Hubertus, nationaal park De Hoge Veluwe – Muziektheater De Plaats – Waar ik mijn Hart aan ophang – dirigeren nieuwe muziek van Miguel Boelens voor gemengd koor en viool GEANNULEERD (i.v.m. corona)
4 juli 2020 – 15.00 landgoed in Renkum – Muziektheater De Plaats – Op Koude Grond – nieuw werk en arrangementen voor gemengd koor en cello GEANNULEERD (i.v.m. corona)
4 juli 2020 – 19.00 Jachthuis Sint-Hubertus, nationaal park De Hoge Veluwe – Muziektheater De Plaats – Waar ik mijn Hart aan ophang – dirigeren nieuwe muziek van Miguel Boelens voor gemengd koor en viool GEANNULEERD (i.v.m. corona)
4 juli 2020 – 19.00 landgoed in Renkum – Muziektheater De Plaats – Op Koude Grond – nieuw werk en arrangementen voor gemengd koor en cello GEANNULEERD (i.v.m. corona)
5 juli 2020 – 14.00 Jachthuis Sint-Hubertus, nationaal park De Hoge Veluwe – Muziektheater De Plaats – Waar ik mijn Hart aan ophang – dirigeren nieuwe muziek van Miguel Boelens voor gemengd koor en viool GEANNULEERD (i.v.m. corona)
5 juli 2020 – 14.00 landgoed in Renkum – Muziektheater De Plaats – Op Koude Grond – nieuw werk en arrangementen voor gemengd koor en cello GEANNULEERD (i.v.m. corona)
4 september 2020 – 19.00 landgoed in Rheden – Muziektheater De Plaats – Op Koude Grond – nieuw werk en arrangementen voor gemengd koor en cello GEANNULEERD (i.v.m. corona)
5 september 2020 – 15.00 landgoed in Rheden – Muziektheater De Plaats – Op Koude Grond – nieuw werk en arrangementen voor gemengd koor en cello GEANNULEERD (i.v.m. corona)
5 september 2020 – 19.00 landgoed in Rheden – Muziektheater De Plaats – Op Koude Grond – nieuw werk en arrangementen voor gemengd koor en cello GEANNULEERD (i.v.m. corona)
6 september 2020 – 14.00 landgoed in Rheden – Muziektheater De Plaats – Op Koude Grond – nieuw werk en arrangementen voor gemengd koor en cello GEANNULEERD (i.v.m. corona)

concertarchief

Lucas Wiegerink
Photo by Deen van Meer

Lucas Wiegerink (Amsterdam, 1985) is een veelzijdig componist die zich laat inspireren door beeldende kunst, literatuur, geschiedenis en wetenschap. In zijn muziek zijn invloeden te horen van oude muziek, jazz en wereldmuziek en regelmatig integreert hij elektronica in zijn werken. Wiegerink heeft een grote liefde voor muziektheater, waarin hij altijd op zoek is naar echte verwevenheid van de verschillende disciplines.

Zijn muziek wordt uitgevoerd op festivals in binnen- en buitenland en door ensembles als het Nieuw Ensemble, het Nederlands Kamerkoor, Ensemble Electra, het Nederlands Studenten Kamerorkest, het Ricciotti Ensemble, Orkest De Ereprijs en The Choir of the Cathedral Church of St John the Divine uit New York City. Ook meesterpianist Severin von Eckardstein voerde werk van hem uit. Voor het Kameroperahuis en de Nederlandse Reisopera schreef hij het muziektheaterwerk Being Arthur (2014) en de kameropera Ik Vertrek (2015).

Lucas Wiegerink studeerde compositie aan de conservatoria van Amsterdam (Richard Ayres en Willem Jeths), Den Haag (Martijn Padding en Louis Andriessen) en aan de Manhattan School of Music in New York (Susan Botti). Hij was prijswinnaar op onder meer het Prinses Christina Compositieconcours en het Henriëtte Bosmansconcours en de Volkskrant noemde hem een ‘uitgesproken talent’. In seizoen 2014-2015 was hij Young Composer in the Spotlights in Musis Sacrum te Arnhem. Naast zijn activiteiten als componist is Wiegerink dirigent van Muziektheaterkoor De Plaats.

email: